Alternative Solutions

blog-img

"El cost de la conciliació hauria de recaure sobre l'Estat"

Article de Mònica Tornadijo.

Davant la severitat de la pandèmia i l'afectació de la conciliació familiar, Mònica ens convida a reflexionar en aquestes circumstàncies: Estem tenint cura de la salut emocional dels nostres infants i adolescents? I la dels pares? Les nostres emocions estan quedant ocultes sota les mascaretes?

 

EL COST DE LA CONCILIACIÓ HAURIA DE RECAURE SOBRE L'ESTAT

 

En aquests mesos d'intensa confusió, en què novament ens arriben missatges contradictoris, ambigus i incoherents depenent de la font dels mateixos, a menys de quinze dies de l'obertura de les escoles i davant d'una continguda però no inexistent alarma social, se'ns diu que el Govern prorrogarà el Pla 'Me cuida', a efectes que els pares amb fills en edat escolar puguin flexibilitzar la seva jornada laboral, en el supòsit, desafortunat però probable, que els fills o els pares hagin de guardar quarantena si es produeix un contagi de COVID-19.

Hem de recordar que l'article 34.8 de Reial decret llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació i en matèria de conciliació, ja establia el criteri segons el qual el treballador tindria dret a l'adaptació de la seva jornada per motius familiars.

Evidentment no estava previst aquest article per a aquesta pandèmia, però és plenament aplicable pel que fa reconeixia el dret a sol·licitar l'adaptació i distribució de la jornada de treball en l'ordenació de el temps, i incloïa la prestació de la feina a distància per fer front a la conciliació de la vida familiar i laboral.

Fa anys que demanem, des de nombroses associacions de criança i de pares i mares de tots els colors, classes socials i condicions, des del Club de las Malas Madres fins a la Liga de la Leche, que el cost de la conciliació recaigui sobre l'Estat, com passa en altres països europeus molts més avançats en aquesta matèria, i no sobre les famílies, que han de fer malabarismes a força de falta de son, fondre els estalvis, jornades de teletreball interminables, divorcis encoberts i, en els pitjors casos, increment de medicació per a la salut emocional d'uns i altres.

Us convido a desconnectar cinc segons dels enriquidors debats que tenim aquests dies en xarxes socials i a reflexionar: en aquestes circumstàncies, ¿estem tenint cura de la salut emocional dels nostres infants i adolescents? I la dels pares? ¿Les nostres emocions estan quedant ocultes sota les màscares?

Si us plau, és extremadament urgent l'establiment d'un permís retribuït i obligatori, per llei, a favor d'aquells pares que hagin de guardar quarantena davant un possible contagi per part dels seus fills de l'covid-19, si no volem que tot això, dins uns anys, ens passi factura i no només econòmica.

------- 

 

Mònica Tornadijo Sabaté, és una prestigiosa advocada especialitzada en dret de família, amb més de 25 anys d'experiència en la professió. Compromesa absolutament amb l'acord i el diàleg, promou (sempre que sigui possible) la mediació com a eina de gestió de conflictes. També li apassiona la docència i aportar, en mitjans digitals, la seva opinió. Com ho fa a la perfecció en aquest article aparegut a El Periódico i que reproduïm amb l'autorització de Mónica.